Valentin nap eredete

A Bálint-nap(február 14.) az angolszász országokban a 20. század végétől kezdett elterjedni a ,,szerelem ünnepeként”. Szent Bálint a szerelmesek, a lelkibetegek és az epilepsziával küzdők védőszentje. Magyarországon később, szórványosan terjtedt el, főleg a fiatalabb korosztályban. Ezen az ünnepen szeretteinket ajándékozzuk, lepjük meg. Esetleg üzeneteket írunk, kifejezzük szeretetünket ezen a napon.

Itthon pontosan nehéz megmondani, hogy mikor jelent meg szokásként, hagyományként ez a gesztus, a Bálint napot sokáig nem ünnepeltük, nem adtunk jelentősebb figyelmet neki. A hagyomány szerint amennyiben ezen a napon száraz, hideg idő van, akkor jó lesz a termés. A szerelem kifejezése, valamint ennek az ,,ünneplése” Magyarországon a 21. században jelenhetett meg, a külföldi szokások átvételével.

A Valentin Napot más országokban is ünneplik, talán nem mondunk nagy meglepetést, azzal, hogy Amerikában és Angliában az egyik legnépszerűbb ez az ünnep. Amerikában üzeneteket küldenek egymásnak, ajándékoznak csokit, virágokat, valamint éttermekbe járnak el párjukkal az emberek.

Ezek is érdekelhetnek: