Magyarországi húsvéti szokások

Magyarországon néhány húsvéti szokás rendkívül rendhagyó amennyiben a nemzetközi szinteket nézzük. Ahány ország, annyi szokás, az alábbiak kifejezetten hazánkban elterjedtek, melyekből néhány neked is meglepő lehet.

  1. Locsolkodás

Ezt talán senkinek nem kell bemutatni, viszont ennek is vannak különböző módjai. Vannak olyan területek ahol csak néhányan összeállnak reggel és kölnivel locsolják meg a lányokat egy rövid mondókát követően, de van ahol a lányt jéghideg vödör vízzel öntik le. Ennek az a hagyomány szerint az az értelme, hogy a lányok ,,ne hervadjanak el”, tehát egy termékenységvarázslat részeként is alkalmazták.

2. Korbácsolás

Ez már sokak számára újdonság lehet, ugyanis főként a Dunántúl egyes részein és Fejér megyében volt elterjedt népszokás. A férfiak fűzfavesszőből készítettek egy sibát, melyet 4-9 szálból fontak össze. Mondókával kiegészítve egészséget és szépséget kívántak a lánynak akit megkorbácsoltak.

3. Komatál

Húsvét hétfőn és egy héttel azt követően fehérvasárnap volt az úgynevezett komaátküldés. Más néven mátkálásként is ismerős lehet sokaknak. Azoknak a férfiaknak akik a lányokat megtáncoltatták farsangkor, küldtek a nők tojással és mindenféle finomsággal töltött tálat.

Ezek is érdekelhetnek:

0
    0
    Kosár
    A kosarad jelenleg üresVissza a shopra