A fehérneműk története

A fehérneműk története

Ha a fehérneműk történetét vizsgáljuk egészen visszamehetünk az ókorig, ahol még nem a divat és a szexualitás volt a legfőbb szempont amikor aláöltözeteket választottak, hanem sokkal inkább a hatalom. Ebben az időszakban a fűzőhöz hasonló darabok voltak fellelhetőek. Feljegyzések azt is mutatják, hogy használtak még mellpántot is, mellyel a mellet szorították le, ezek voltak a melltartó nagyon korai elődei.

A középkorban már népszerű volt a nemesség számára az alsó ruházat viselése, ekkor a legfontosabb szerepe a melegítés volt, valamint az, hogy a drága és selymes ruháikat ne koszolják össze a mosdatlan testükkel. Ekkor már megjelent a fűző első változata, mely szexuális töltettel is rendelkezett már. Kihangsúlyozásra kerültek a test idomai is.

A 15. században jelentek meg az abroncsos ruhák, melyekhez rendszeresen használtak úgynevezett ,,popsi hengert”, melynek köszönhetően a ruhában kihangsúlyozásra került a fenék, itt már érezhető, hogy az öltözködésben megjelent a szexualitás is.  

A 18. század végén vetették el a merevítős fűzőket, alsószoknyákat, ugyanis ezeket a francia arisztokrácia szimbólumaként tartották számon. Tiltakozásból is elkezdtek visszatérni a görögkorból származó viseletekhez, valamint merevítés nélküli fűzőket hordtak. A 19. század bekövetkeztével a napóleoni időszakban rossz szemmel nézték a túlzott szabadságot sugalló fehérneműket, így visszatértek a csontos fűzőkhöz.

Az angolok ebben az időszakban rendkívüli visszafogottságot mutattak magukról, viszont onnan érkezett a legtöbb újdonság a fehérnemű készítéssel kapcsolatban. A fehérnemű divat az Ő kezükben volt leginkább. Ebben az időszakban jelentek meg a még most is divatos csipkés fehérnemű prototípusok, valamint a színes, mintás bugyik is. Talán ezeknek is köszönhető, hogy ekkoriban voltak az első strip tease show-k is, melyeknek köszönhetően a fehérnemű a szexualitás szimbóluma lett.

Az első melltartó Mary Phelps Jacob nevéhez kötődik, 1913-ból. Ez a hölgy két zsebkendőt fogott össze egy szalaggal, majd ebből alakult ki a melltartó. Kényelmes és könnyű volt, a szoros fűzőkhöz képest, így rendkívül kedvelt lett abban a korban. 1935-ben jelentek be a merevített és méretezett melltartók, melyek a Warner Bro’s nevéhez kapcsolódnak.

A filmipar is bekapcsolódott a ,,fehérnemű forradalomba”, így az 50-70-es években már véglegesen kialakult a melltartók szerepe a társadalomban.

A 70-es évek végére megjelentek a push-up melltartók, melyek elsöprő sikert arattak az akkori társadalomban.

Webshopunkban a 21. század divatjainak megfelelő Plus Size fehérnemű eladó, melyet amennyiben most vásárol meg, rengeteg kedvezményben részesülhet. Ne maradjon le akcióinkról, akár ingyenes szállításunkat is igénybe veheti. 

Ezek is érdekelhetnek: